השפעת הקורונה על מערכת בתי המשפט
מגפת הקורונה העולמית יצרה משבר כלכלי ומשבר בריאותי חמור אשר השפיעו על תחומי פעילות רבים בחיינו ובכלל זה על תרבות, ספורט, תיירות, דפוסי עבודה ואף על מערכת בתי המשפט.
מתוך מטרה לצמצם את התפשטות נגיף הקורונה, שר המשפטים, מר אמיר אוחנה, הודיע ביום 15.3.2020 על מצב חירום מיוחד במערכת בתי המשפט, ועל החלת תקנות 3 עד 5 לתקנות בתי המשפט ולשכות ההוצאה לפועל (סדרי דין במצב חירום מיוחד), התשנ"א-1991, על בתי משפט השלום, על בתי המשפט המחוזיים ועל בית המשפט העליון.
בהתאם להודעת שר המשפטים על מצב חירום מיוחד ולהחלת התקנות האמורות, צומצמו, בין היתר, סוגי ההליכים הפליליים הנדונים בבתי המשפט השונים במהלך תקופת מצב החירום.
תוקפו של מצב החירום במערכת בתי המשפט הוארך מספר פעמים על ידי שר המשפטים עד ליום 17.5.2020, כאשר גם לאחר סיום תוקפו של מצב החירום וחזרת מערכת בתי המשפט לשגרה, נערכו התאמות מסוימות בבתי המשפט מתוך מטרה לשמור על בריאותם של עובדי מערכת בתי המשפט וציבור באי בתי המשפט.
אולם דומה כי השאלה המעניינת בהקשר של השפעת הקורונה על מערכת בתי המשפט היא האם וכיצד השפיעה הקורונה על הענישה המושתת על נאשמים בתיקים פליליים שונים.
השפעת הקורונה על הענישה
מפסקי הדין של בתי המשפט השונים בחודשים האחרונים עולה כי במקרים מסוימים, משבר הקורונה הביא להקלה משמעותית בעונשם של נאשמים בתיקים פליליים, אף בדרך של הימנעות בית המשפט מהטלת עונש מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח מקום בו בימים כתיקונם עונש מסוג זה היה העונש שניתן באותו מקרה; או אף בדרך של השתת עונש של של"צ (צו שירות לתועלת הציבור שבמסגרתו הנאשם מבצע עבודה לתועלת הציבור בהיקף שעות שנקבע על ידי בית המשפט בהתאם לתוכנית שגובשה על ידי שירות המבחן) במקום עונש חמור יותר של עבודות שירות.
כך למשל נפסק בת"פ 24501-11-19 מדינת ישראל נ' פלוני:
"אין להתעלם מתקופת החירום בה אנו מצויים, עת מגפת נגיף הקורונה פוגעת באוכלוסייה ומסכנת אותה.
סעיף 13 (ב1) לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה, מעצרים) התשנ"ו – 1996, כפי שתוקן בתקנות שעת החירום הרלוונטיות, מורה לבית-המשפט לשקול בהוראת מעצרו של חשוד, בין השאר, את "…הסיכון להידבקות העצור בנגיף הקורונה…בעת שהותו במעצר ומצב הכליאה באותה עת".
למרות שלשון החוק דנה במעצר להבדיל ממאסר, אין ספק, כי יש להקיש מתכלית זו, שדנה בשאלת המעצר גם לעניין שאלת המאסר, במיוחד כאשר דנים בתקופת מאסר קצרה..".
ובת"פ 14520-06-18 מדינת ישראל נ' יורם כהן נפסק:
"שיקול נוסף שראוי שיעמוד לקולה, הוא התקופה הקשה של מגפת הקורונה, אשר הנחיתה מכה בריאותית וכלכלית קשה על כלל הציבור ועל בעלי העסקים, המצויים בימים אלה במלחמת הישרדות יום-יומית במטרה ל"צוף מעל פני המים".
אם בימים כתיקונם, הטלת ענישה בדרך של עבודות שירות משמעותה פגיעה כלכלית מסוימת בנאשמים, אשר יאלצו להאט את פעילות עסקם, הרי שבימים אלה המשמעות של הטלת עבודות שירות על בעלי עסק, שמשך חודשים הושבת עקב המגפה, משמעה מכה קשה שבעתיים וכאשר ההתלבטות העונשית הינה בין ענישה בדרך של עבודות שירות לענישה בדרך של של"צ, מתווסף שיקול זה להעדפת האפשרות אשר פוגעת פחות בפרנסתם".
משבר הקורונה יצר פתח נוסף להשגת הקלה בענישה או לסגירת התיק מחוץ לכותלי בית המשפט
הנה כי לצד ההשלכות השליליות שמגפת הקורונה יצרה בחיינו, המגפה יצרה גם הזדמנות של ממש לעורך פלילי דין המייצג חשודים או נאשמים להשיג עבורם הקלה משמעותית בענישה, ובמקרים מסוימים אף להביא לסגירת התיק הפלילי בהליכים שונים מחוץ לכותלי בית המשפט כגון באמצעות הליך של הסדר מותנה.
החשיבות של קבלת ייעוץ וליווי משפטי מעורך דין פלילי בכל מקרה של חקירה או כתב אישום בתקופת הקורונה
בכל מקרה של חקירה או כתב אישום מומלץ לפנות לעורך דין פלילי מקצועי שיפעל עבורכם להשגת התוצאה הטובה ביותר שניתן להשיג בנסיבות העניין, במיוחד בתקופה רגישה זו של משבר הקורונה.
למשרדנו ניסיון רב והצלחות רבות בייצוג חשודים ונאשמים במגוון עבירות פליליות. לתיאום פגישה וקבלת מענה מקצועי מיידי פנו אלינו בטלפון: 03-9158500 או השאירו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם האפשרי.