זימון למתן עדות
בישראל מתקיימים עשרות אלפי הליכים פליליים בשנה. חקירות רבות מאוד נפתחות, הן במשטרה והן ברשויות חקירה אחרות (כגון: רשות ניירות ערך, רשויות המס, רשות ההגבלים העסקיים ועוד) במטרה לבדוק תלונות שהתקבלו או חשדות שהתעוררו לביצוע עבירות פליליות. במסגרת חקירות אלו מוזמנים למשטרה או לרשות החוקרת אנשים רבים, על מנת להיחקר ולמסור את גרסתם ביחס לאירועים שנבדקים. קיים הבדל בין מי שמוזמן לחקירה תחת אזהרה, כלומר מי שהוא עצמו חשוד בביצוע העבירה, לבין מי שמוזמן לצורך מתן עדות פתוחה, או תשאול, כלומר מי שבשלב הזימון לחקירה אינו חשוד כמי שביצע עבירה.
המשותף לכל סוגי החקירה הוא שללא קשר לנקודת הפתיחה שלהם, כולם עלולים להוביל בסופו של דבר להעמדה לדין, אם יימצאו ראיות לביצוע העבירה על ידי הנחקר. לכן חשוב להכיר מראש את כללי החקירה, את זכויותיו של הנחקר, את חובותיו ולהתייעץ לגבי העניין שבו עוסקת החקירה. יש חשיבות רבה לפנות לעורך דין פלילי לצורך התייעצות מוקדם ככל הניתן לאחר קבלת זימון לחקירה, ובמידת האפשר בטרם ההגעה לרשות החוקרת.
חקירה באזהרה (חשוד)
לאדם הנחקר באזהרה בחשד לביצוע עבירה פלילית עומדות שתי זכויות מרכזיות. הזכות האחת היא "זכות השתיקה", לפיה החשוד יכול למלא פיו מים ולשתוק שתיקה מלאה לכל אורך החקירה. הזכות השנייה היא זכות ההיוועצות עם עורך דין – זכות שמומלץ בכל מקרה לעשות בה שימוש, שכן ישנה משמעות קריטית להגעה לחקירה כשהנחקר מוכן היטב ומכיר את הזכויות העומדות לו וכן את תרגילי החקירה שעלולים להיות מופעלים נגדו. עו"ד פלילי המייעץ לנחקר ימליץ לנחקר, בין היתר, האם לעשות שימוש בזכות השתיקה או למסור גרסתו לחשדות. במקרים רבים היוועצות עם עורך דין פלילי יכולה למנוע הגשת כתבי אישום פליליים חמורים ואף למנוע עיכוב ומעצר.
לכל חשוד זכות להיוועץ עם עורך דין לבחירתו ולעמוד על כך שהחקירה תושהה עד לקבלת הייעוץ.
לקריאה נוספת בעניין הליכי חקירה ראו מאמרנו: ייעוץ בחקירה: איך נערכים לקראת חקירה פלילית?
מתן עדות ותשאול (עד או אדם אחר)
בתשאול ובגביית עדות (או "עדות פתוחה") מוסר העדות אינו חשוד בעבירה פלילית, אלא נשאל לגבי דברים ששמע, ראה או שבידיעתו. להבדיל מחשוד הנחקר באזהרה, לאדם המוסר עדות אין את הזכות לשתוק שתיקה מלאה, אלא עומדת לו הזכות לחיסיון מפני הפללה עצמית. מדובר על זכות המעוגנת בסעיף 47 לפקודת הראיות וכן בסעיף 2(2) לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות) ולפיה אין אדם נדרש לענות על שאלות, או למסור ראיה או מסמכים, העשויים להפלילו.
בנוסף לאמור לעיל, חשוב לדעת כי במקרים רבים במהלך מתן העדות, מסירת העדות יכולה להפוך בין רגע לחקירה באזהרה לכל דבר ועניין וסטטוס מוסר העדות משתנה למעמד של חשוד, ובמקרים מסוימים הדבר אף יכול להוביל לעיכוב או למעצר. מכאן שהסברה כי במסירת עדות אין צורך להתייעץ עם עורך דין היא שגויה לחלוטין ועלולה לגרום למוסר העדות נזק רב.
יש הסוברים בטעות, כי אם יתייעצו עם עורך דין ויאמרו לחוקר כי התייעצו או כי ברצונם להתייעץ עם עורך דין, הדבר יגרום להם נזק והם ייתפשו כחשודים בעצמם. אולם ההיפך הוא הנכון: אדם שמוזמן לחקירה ולא מתייעץ עם עו"ד פלילי אשר יכול לעזור לו לשמור על זכויותיו עלול להסתבך ולגרום לעצמו לנזק רב.
לקריאה נוספת בעניין חיסיון מפני הפללה עצמית ראו מאמרנו: הזכות לחיסיון מפני הפללה עצמית בהליכים שונים
השלב שבו יש לקיים את ההתייעצות עם עורך דין
חשוב לקיים את ההתייעצות עם עורך דין פלילי מוקדם ככל הניתן, ועדיף עם הזימון למשטרה או לרשות החוקרת ועוד בטרם החל הנחקר או מוסר העדות להשיב על שאלות.
חשוב לדעת, כי לכל חשוד או אדם שמוזמן למתן עדות הזכות להיוועץ עם עורך דין לבחירתו ולעמוד על כך שהחקירה תושהה עד לקבלת ייעוץ.
אתם לא לבד. מנשה – רון עורכי דין הינו משרד עורכי דין פלילי מוביל ששותפיו הם יוצאי פרקליטות ומשרדים מובילים ובעלי ניסיון רב ומומחיות בליווי נחקרים – חשודים ועדים בכל סוגי החקירות ומתן העדויות במשטרה וברשויות החקירה הנוספות.
משרדנו מלווה בהצלחה נחקרים, עדים וחשודים בהליכים שונים בהם הם נדרשים להשיב על שאלות או להמציא מסמכים לרשויות האכיפה השונות והכל תוך שמירה מלאה על זכויות לקוחותינו.