חיפוש במכשיר טלפון של נחקר
עם התפתחות הטכנולוגיה ותחום הטלפונים הניידים החכמים בפרט, מכשירי הטלפון הסלולאריים השונים הפכו לאמצעים טכנולוגיים האוגרים מידע אישי רב על בעלי מכשיר הטלפון הנייד ועל אנשים נוספים הקשורים אליו, ובכלל זה: התכתבויות שונות, רשימת אנשי קשר, תיעוד של המקומות שבהם שהה בעל המכשיר, תיעוד של אתרי אינטרנט בהם גלש בעל המכשיר, הקלטות של שיחות, תמונות ועוד. כפי שנאמר בעבר על ידי נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת מרים נאור, בדיון שעסק בנושא זה, במידה רבה: "טלפון לפעמים זה יותר מלהיכנס לבית, זה להיכנס עמוק לנשמה".
על רקע זה, ברור הוא כי בעל מכשיר טלפון נייד חשוף לפגיעה חמורה בפרטיותו אם מכשירו מגיע לידיו של גורם אחר.
משטרת ישראל ויחידות החקירה השונות מודעות למשמעות הרבה ולערך הראיתי הרב שעשוי להיות למכשיר הטלפון הנייד של הנחקר. לעיתים קרובות, גישה למכשיר הטלפון הנייד של חשוד עשויה להוביל לפריצת דרך בחקירה ולאיתור ראיות משמעותיות הקושרות את החשוד או אחרים למעשי העבירה. לפיכך, במקרים רבים, המשטרה ויחידות חקירה נוספות פועלות על מנת לתפוס את מכשיר הטלפון הנייד של הנחקר ולערוך בו חיפוש.
האם נדרש צו של בית המשפט לצורך עריכת חיפוש במכשיר טלפון נייד של נחקר?
עמדת המשטרה ופרקליטות המדינה היא כי ניתן להסתפק בהסכמה של אדם לצורך ביצוע חיפוש במכשיר טלפון נייד של נחקר. לעומת זאת, עמדת לשכת עורכי הדין היא כי לפי סעיף 23א(ב) לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש), התשכ"ט-1969, אין לבצע חיפוש במחשב ובטלפון נייד של נחקר אלא בצו שיפוטי, ולא ניתן להסתפק בהסכמתו של נחקר לצורך ביצוע החיפוש. עד היום, לא ניתנה הכרעה ברורה בסוגיה זו על ידי בית המשפט העליון.
מכל מקום, אין כל ספק כי דרך המלך לצורך עריכת חיפוש במכשיר טלפון נייד היא באמצעות צו שיפוטי לפי סעיף 23א(ב) לפקודה המציין במפורש את ההיתר לחדור לחומר מחשב או להפיק פלט, ומפרט את מטרות החיפוש ותנאי באופן שלא יפגעו בפרטיותו של אדם מעבר לנדרש.
מהן ההשלכות של חיפוש לא חוקי במכשיר טלפון נייד של נחקר?
חיפוש שלא כדין במכשיר טלפון נייד של נחקר עלול להוביל לפסילת הראיות שהתקבלו כתוצאה מחיפוש זה בהתאם לדוקטרינת הפסילה הפסיקתית שנקבעה על ידי בית המשפט העליון בפסק הדין בעניין יששכרוב.
בנוסף, חיפוש שלא כדין במכשיר טלפון נייד של נחקר עלול להשליך בהמשך על השיקולים של בית המשפט בהחלטתו האם ליתן צו חיפוש לגבי מכשיר שבוצע בו חיפוש לא חוקי, כפי שנקבע בהחלטתו של בית המשפט העליון מיום 25.12.2019 בבש"פ 7917/19 יונתן אוריך וח' נגד מדינת ישראל. בית המשפט העליון מנה בהקשר זה את השיקולים הבאים אשר יובילו להעדפת הזכות לפרטיות על פני האינטרס הציבורי שבמיצוי החקירה ולדחיית בקשה למתן צו חיפוש: ככל שמתן צו החיפוש יביא להחרפת הפגיעה בפרטיותו של אדם שנגרמה כתוצאה מהחיפוש הראשון שבוצע שלא כדין; ככל שנראה כי ממצאי החיפוש שיבוצע בהתאם לצו המבוקש לא יהיו קבילים בהליך העיקרי; ככל החיפוש המוקדם שימש כ"מסע דיג" לאיתור ראויות שיבססו את צו החיפוש המאוחר; ככל שהפגם שבחיפוש המוקדם חמור; וככל שחומרת החשדות, נחיצות הצו, וזיקת בעל מכשיר הטלפון הנייד לחשדות פחוּתוֹת.
החשיבות של קבלת ייעוץ מעורך דין פלילי בכל מקרה של חקירה וחיפוש
בכל מקרה של חקירה, קיימת חשיבות רבה לקבל ייעוץ וליווי משפטי מעורך דין פלילי מנוסה. עורך דין פלילי יעמוד על זכויותיכם ועל חוקיות הליכי החקירה והחיפוש, ובכלל זה, על זכותכם לסרב לחיפוש במכשיר הטלפון הנייד שלכם מבלי שסירוב זה ייזקף לחובתכם, וכן ייעץ לכם וייצג אתכם בהליכי החקירה ובהליכים נוספים בצורה מקצועית על מנת להגיע לתוצאה הטובה ביותר. אם אתם מחפשים עורך דין פלילי זה הזמן לפנות למשרד מנשה – רון עורכי דין, ולקבל ליווי וייצוג משפטי מקיף ברמה הגבוהה ביותר. למשרדנו ניסיון רב והצלחות מרשימות בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות שונות לרבות סגירה של תיקים כבר בשלב החקירה, מניעה של כתב אישום במסגרת הליכי שימוע, ביטול כתב אישום, זיכויים ועוד.
לתיאום פגישה וקבלת מענה מקצועי מיידי פנו אלינו בטלפון: 03-9158500 או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי.