מה זה "הטרדה מאיימת"?
ההגדרה החוקית ל"הטרדה מאיימת" (stalking באנגלית) היא: "הטרדתו של אדם בידי אדם אחר בכל דרך שהיא או נקיטת איומים כלפיו, בנסיבות הנותנות בסיס סביר להניח כי המטריד או המאיים עלול לשוב ולפגוע בשלוות חייו, בפרטיותו או בחירותו של אדם או כי הוא עלול לפגוע בגופו". הטרדה מאיימת עלולה לפגוע קשות באיכות חייהם של נפגעיה. בין ההתנהגויות האופייניות לתופעה זו, ניתן למנות בילוש, מארב או התחקות אחרת אחר תנועות או מעשיו של הנפגע; פגיעה בפרטיותו; נקיטת איומים בפגיעה בנפגע או במאיים עצמו (למשל – איומי התאבדות); יצירת קשר בכתב, בעל פה, באופן ישיר או באמצעות אחרים; פגיעה בשם הטוב, פגיעה בחופש התנועה ואף פגיעה ברכוש. בדרך כלל תקום ההטרדה במקום בו קיימת היכרות מוקדמת בין הצדדים – ביחסים רומנטיים שהסתיימו, יחסים בין שכנים שנתגלע ביניהם סכסוך וכו'.
מתי ניתן להוציא צו למניעת הטרדה מאיימת?
החוק למניעת הטרדה מאיימת קובע שני קריטריונים להוצאת צו למניעת הטרדה מאיימת: הראשון הוא שהטרדה מאיימת התרחשה בעבר, והשני הוא חשש סביר שהטרדה כזו תחזור שוב בעתיד. בקשה להוצאת צו יכולה להיות נידונה בשלב ראשון במעמד צד אחד, אך בית המשפט יקבע דיון נוסף בפניו, במעמד שני הצדדים, בתוך שבוע. הוצאת צו למניעת הטרדה מאיימת נמצאת בסמכותו של בית המשפט השלום, למעט סכסוכים בתוך המשפחה, שיידונו בפני בית המשפט לענייני משפחה.
איך הצו למניעת הטרדה מאיימת בא לידי ביטוי?
בית המשפט המוציא צו למניעת הטרדה מאיימת, רשאי לאסור על אדם הפועל באופן של הטרדה מאיימת ליצור קשר עם האדם הנפגע – בעל פה או בכתב. כמו כן, בית המשפט מוסמך להורות על המטריד להתרחק ממקום מגוריו של האדם שחווה את ההטרדה, לרבות שמירת מרחק מהרכב הפרטי, ממקום העבודה, ממוסד הלימודים או מכל מקום אחר בו נוהג הנפגע לשהות דרך קבע. בנוסף, בית המשפט יכול לאסור על האדם המטריד לשאת נשק, גם במקרים בהם הוא מחזיק בנשק הניתן לו במסגרת עבודתו.
מה היתרון בייצוג משפטי בעת הגשת בקשת צו למניעת הטרדה מאיימת?
בקשה לקבלת צו למניעת הטרדה מאיימת חייבת להיות מלווה בתצהיר מאומת על-ידי עורך דין פלילי. אולם מעבר לאימות התצהיר, כדאי להיות מיוצגים על-ידי עורכי דין גם בהכנת הבקשה עצמה ובדיון בבית המשפט. ליווי משפטי ייתן לכם ביטחון במפגש עם הפוגע בבית המשפט בעת הדיון. מעבר לכך, חשוב להציג לבית המשפט את השיקולים התומכים בהוצאת הצו. המטריד עלול לטעון בפני בית המשפט שאין מקום להוצאת צו, אשר יפגע בזכויותיו הבסיסיות, משום שאינו מטריד ואינו מסוכן. הוא עלול לטעון שהנפגע הוא קנטרן המנסה לפגוע בו. חשוב להציג את התמונה המלאה בפני בית המשפט, ולא להפוך את הדיון לזירה נוספת של הטרדה ואיומים מצד הפוגע. עורך דין פלילי קשוב ונחוש לצידך, יסייע לך לעבור את החוויה הזו באופן מעצים ומחזק, ולקבל את הביטחון והשקט בחזרה לחיים.