בקשה למחיקת רישום פלילי
שנים רבות לאחר שהחקירה נסתיימה ונשכחה, לאחר שהתיק נסגר, לאחר שהעונש (במקרה של הרשעה) כבר רוצה בשלמותו, הרישום הפלילי עדיין חי וקיים ואם מעוניינים למחוקו, מומלץ לפנות לעורך דין פלילי שמומחה בתחום של מחיקת רישום פלילי / ביטול מרשם פלילי.
הרישום הפלילי הוא המידע המצוי במאגרי המשטרה, והוא נשמר הן לגבי עוברי חוק מורשעים, הן לגבי מי שהליך הפלילי בעניינם תלוי ועומד והן לגבי מי שנחקרו בעבר כחשודים ותיקם נסגר.
על פי חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, תשמ"א-1981, משטרת ישראל מנהלת רישומים על אודות הליכים פליליים בשני מאגרי מידע נפרדים:
- "מרשם פלילי" – מאגר מידע זה כולל רישומים על הרשעות ועונשים של בית משפט או בית דין בפלילים בשל עבירות מסוג פשעים ועוונות, צווי מבחן, צווים בדבר התחייבות להימנע מעבירה, צווי שירות לתועלת הציבור, אף אם ניתנו ללא הרשעה ועוד.
- "רישום משטרתי" – מאגר מידע זה כולל רישומים פנימיים של המשטרה על אודות משפטים וחקירות תלויים ועומדים (מב"ד – ממתין לבירור דין), תיקי חקירה שנסגרו בעילה של "חוסר ראיות" או בעילה של "נסיבות העניין לא מתאימות להעמדה לדין" (לשעבר "חוסר עניין לציבור") ועוד. במקרה של תיקים סגורים, יפרט הרישום המשטרתי את החשדות שבגינם נחקר הפרט, את תאריך סגירת התיק ואת עילת הסגירה.
הן המרשם הפלילי והן הרישום המשטרתי מופיעים בפלט מידע שכל אדם רשאי לבקש מהמשטרה בעניינו (פלט הידוע בקרב הציבור גם בשם "תעודת יושר").
היעדר רישומים פליליים הוא קריטריון חשוב בקבלה למקומות עבודה רבים, ונדרש אף לצרכי אימוץ ילד, קבלה ללשכת עורכי הדין, הוצאת אשרות בשגרירויות זרות, הוצאת רישיון החזקת כלי יריה וכו', ולכן ישנה חשיבות רבה להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי ומחיקת רישום משטרתי.
ביטול רישום פלילי
מידע המופיע ברישום המשטרתי ביחס לתיקי חקירה סגורים בעבירה שאינה מסוג פשע, יבוטל בתום שבע שנים מיום האירוע, אלא אם כן החליט הגורם המוסמך במשטרה אחרת.
גם מידע המופיע במרשם הפלילי עתיד להימחק "מעצמו" בהתאם לחוק המרשם הפלילי. תקופת ההתיישנות של ההרשעה של בגיר משתנה מעבירה לעבירה בהתאם לעונש שניתן בגין העבירה. לאחר שהמידע התיישן, תחל תקופת המחיקה, הנמשכת בדרך כלל 10 שנים מתום תקופת ההתיישנות, שבמהלכה רק מספר מצומצם של גורמים יכולים להיחשף למידע הפלילי והוא לא יופיע במרשם הפלילי.
נוכח רגישותו של המידע המפורט ב"תעודת היושר", והשלכותיו מרחיקות הלכת על חייו של הפרט, ישנו אינטרס משמעותי של מי שהורשע בעבירה והשתקם מאז, או מי שנחקר בעבר ותיק החקירה בעניינו נסגר, כי יבוצע ביטול רישום פלילי, המידע יימחק והחשיפה אליו תצומצם במהירות.
כדי לזרז בקשה למחיקת רישום פלילי, ניתן לפנות באופן אקטיבי בבקשה מתאימה לגורם המוסמך במשטרת ישראל או לנשיא המדינה (בהתאם לסוג המידע שמבקשים לבטל או למחוק).
בקשה שכזו ניתן להגיש באופן עצמאי אבל המלצתנו היא לבצע את תהליך הגשת הבקשה באמצעות עורך דין פלילי.
בקשה של מחיקת רישום משטרתי ביחס לתיקי חקירה סגורים – בקשה ממשטרת ישראל
כאשר מדובר בתיקי חקירה סגורים שבהם לא הייתה העמדה לדין, הדרך לבצע ביטול רישום פלילי היא באמצעות הגשת בקשה לשינוי עילת סגירת תיק החקירה לעילה של חוסר אשמה (בעניין זה ראו מאמרנו בעניין שינוי עילת סגירת תיק) או באמצעות פנייה לגורם המוסמך במשטרה בבקשה לבטל את הרישום המשטרתי. ביטול הרישום מותנה בזמן שחלף מיום האירוע נשוא החקירה, בכמות הרישומים במאגר המידע הפלילי על שם המבקש, במהות העבירות המיוחסות למבקש ומידת חומרתן ובצרכי המשטרה בשימור הרישום.
למשרדנו ניסיון רב בהגשת בקשות לשינוי עילת סגירת תיק החקירה לעילה של חוסר אשמה ובהגשת בקשות לביטול הרישום המשטרתי של תיקי חקירה סגורים אשר התקבלו.
מחיקת רישומים פליליים במקרים של הליכים פליליים שלא הסתיימו בזיכוי – בקשת חנינה מנשיא המדינה
במקרים שבהם התנהל הליך פלילי בבית המשפט וההליך לא הסתיים בזיכוי, הגורם המוסמך להורות על קיצורן של תקופת ההתיישנות ושל תקופת המחיקה של הרישום הפלילי הוא נשיא המדינה.
למשרדנו ניסיון רב בכתיבת בקשות חנינה לנשיא אשר התקבלו וסייעו ללקוחותינו לפתוח בדף חדש בחייהם.
למחיקת רישום פלילי כאמור חשיבות רבה ונדרשת מומחיות בטיפול במחיקתו. למשרדנו ניסיון רב והצלחות רבות בטיפול במחיקת רישומים פליליים מהמרשם הפלילי ובמחיקת רישום משטרתי, כאשר אנו מתאימים את הטיפול הנכון והמתאים לכל מקרה.
מחיקת רישום פלילי – החשיבות של קבלת ליווי משפטי מעורך דין פלילי בבקשה למחיקת רישום פלילי
פעמים רבות רישום פלילי הוא מעין "כתם" בעברו של אדם אשר בעניינו הסתיים הליך פלילי בהרשעה או בהחלטה אחרת שאינה זיכוי. הרישום הפלילי עלול כאמור להכביד על חייו של אותו אדם ולהוות מכשול בעניינים שונים ובהם: קבלה לעבודה ועיסוק במקצועות מסוימים, קבלת משרה במגזר הציבורי, קבלת רישיונות מקצועיים, קבלת אזרחות ועוד.
על כן, ישראלים רבים שעמדו בעבר לדין פלילי, מבקשים להגיש בקשת מחיקת רישום פלילי, בעזרת עורכי הדין המקצועיים של משרד עורכי הדין מנשה – רון, משרד עורכי דין מומחה בתחום הפלילי בעל הצלחות רבות ומרשימות בתחום זה.
תהליך מחיקת רישום פלילי באמצעות עו"ד מומחה
בקשה למחיקת רישום פלילי היא בקשה משפטית לכל דבר ועניין. הבקשה למחיקת רישום פלילי מוגשת לנשיא המדינה כסוג של בקשת חנינה בדרך של קיצור תקופות ההתיישנות והמחיקה החלות על רישומים פליליים. סיכויי הצלחתה של בקשה שמוגשת ללא טיפול מקצועי של עורך דין פלילי המומחה במחיקת רישום פלילי נמוכים יותר. על מנת להגדיל את סיכוי קבלת הבקשה למחיקת רישום פלילי, מומלץ להגיש את הבקשה באופן מקצועי באמצעות עורך דין מומחה ומנוסה במשפט הפלילי בכלל ובמחיקת רישום פלילי בפרט.
הבקשה כוללת התייחסות לעניינים ופרמטרים שונים, וביניהם, התייחסות לעבירה בה הורשע המבקש, לפרק הזמן שחלף מאז סיום ההליך המשפטי ולשינוי ו/או הליך השיקום שעבר אותו אדם. לבקשה למחיקת רישום פלילי חשוב לצרף מסמכים התומכים בה ובכלל זה: אישורים אודות מצב רפואי מיוחד, מסמכים בנוגע למצב כלכלי-סוציאלי חריג, המלצות, אישורים על התנדבויות ועוד.
הבקשה נבחנת על ידי גורמים מקצועיים במחלקת חנינות במשרד המשפטים ובמחלקה המשפטית בבית הנשיא, ועל כן, גם מסיבה זו, חשוב שהבקשה למחיקת רישום פלילי תוגש באמצעות עורך דין פלילי מקצועי שהינו בעל מומחיות בהגשת בקשות למחיקת רישום פלילי והיכרות מעמיקה עם תהליכי העבודה מול הגורמים המקצועיים הרלוונטיים.
טיפול מקצועי יסייע לכם לפתוח "דף חדש" בחייכם
המסמך הראשון שעורך דין פלילי שמומחה למחיקת רישום פלילי יבקש מכם לצורך בחינת הטיפול בבקשה למחיקת רישום פלילי הוא תדפיס מידע פלילי הכולל את הרישומים אודות הליכים פליליים בעניינכם. תדפיס זה ידוע גם בשם "תעודת יושר".
תדפיס זה מהווה את הבסיס הראשוני לבחינת סיכויי בקשתכם, אולם כל בקשה נבחנת באופן אינדיבידואלי בהתאם לנסיבות המיוחדות של המבקש, ועל כן, ייתכנו מקרים בהם בגין אותו רישום בקשה מסוימת תיענה בחיוב ובקשה אחרת תידחה. על כן, גם מסיבה זו חשוב להגיש את הבקשה למחיקת הרישום הפלילי באמצעות עורך דין פלילי המומחה למחיקת רישום פלילי.
לייעוץ וסיוע בנושא של מחיקת רישומים פליליים פנו אלינו בטלפון: 03-9158500 או השאירו פרטים כאן
מהו רישום משטרתי? מה עולה בגורל תיק חקירה שנסגר? מי רשאי לסגור תיק חקירה? איך ניתן למחוק רישום משטרתי? מהו מאגר המידע הקיים בישראל לרישומים משטרתיים? על כל השאלות האמורות נשיב במאמרנו זה.
מחיקת רישום משטרתי
בישראל נפתחים מדי שנה עשרות אלפי תיקי חקירה פליליים. אולם, לא בכל תיק חקירה מוגש כתב אישום וחלק לא מבוטל מהתיקים נסגר. קיימים מקרים רבים בהם אנשים נורמטיביים, ללא עבר פלילי, נחקרים במשטרה בגין חשד לביצוע עבירה פלילית, אך הודות להתנהלות נכונה וליווי מקצועי של עורך דין פלילי אשר שומר על זכויותיהם ולאור שיקולים נוספים – תיק החקירה נגדם נסגר מעילות שונות.
במקרה שתיק החקירה נסגר מעילה שאינה חוסר אשמה פלילית – יופיע רישום בגין התיק הסגור במאגר מידע של המשטרה בעניינו של אותו אדם. כפי שנפרט בהמשך, במקרים רבים ניתן למחוק רישום משטרתי באמצעות פניה לעורך דין פלילי שמומחה במחיקת רישום משטרתי. משרדנו, מנשה – רון עורכי דין, הוא משרד עורכי דין פלילי בעל מומחיות והצלחות רבות במחיקת רישום משטרתי ובמחיקת רישום פלילי.
כאשר אדם שנחקר בעבר במשטרה ותיק החקירה נגדו נסגר מעילה שאינה העדר אשמה פלילית, יפנה לתחנת המשטרה ויבקש להוציא תדפיס רישום פלילי (תדפיס המכונה "תעודת יושר" ואשר כולל הרשעות בבית משפט ופירוט תיקי חקירה פתוחים וסגורים), הרישום בגין התיק המשטרתי הסגור יופיע בתדפיס בעניינו תחת חלק שנקרא "רישום משטרתי – תיקים סגורים". ליד אותו רישום תצוין גם עילת סגירת התיק (למשל: חוסר ראיות או נסיבות העניין אינן מתאימות להעמדה לדין – עילה הידועה גם בשם חוסר עניין לציבור). המכנה המשותף בכל המקרים הללו הוא שבכולם לא הוגש כתב אישום לבית משפט והתיק נסגר, בצורה כזו או אחרת, מחוץ לכותלי בית המשפט.
רישום משטרתי לעומת רישום פלילי
במקרה של רישום משטרתי של תיק סגור שנסגר בעילה שאינה העדר אשמה פלילית (עילה של חוסר ראיות או נסיבות העניין אינן מתאימות להעמדה לדין) מדובר למעשה בתיק שנסגר מחוץ לכותלי בית המשפט, ללא הגשת כתב אישום, כאשר אשמתו של החשוד לא הוכחה, ולכן עומדת לו חזקת החפות. לעומת זאת, ברישום פלילי מדובר בדרך כלל על רישום בנוגע לתיק שהוגש בעניינו כתב אישום לבית משפט, ובמסגרת ההליך בבית משפט נקבע כי החשוד (אשר מעמדו השתנה לאחר הגשת כתב אישום לנאשם) אשם בביצוע העבירה, ולכן במקרה זה, חזקת החפות אינה עומדת לו. רישום פלילי מופיע בתדפיס המידע הפלילי תחת חלק שנקרא "מרשם פלילי", ורשימת הגופים והרשויות שרשאים לקבל מידע אודותיו גדולה יותר מרשימת הגופים והרשויות שרשאים לקבל מידע אודות רישום משטרתי.
מי רשאי לסגור תיק חקירה?
תיק החקירה הכולל את כלל הראיות והעדויות שנאספו בתיק במסגרת החקירה מועבר בדרך כלל בסיום החקירה לרשות התובעת (לרוב הפרקליטות או התביעה המשטרתית) על מנת שזו תחליט אם לסגור את התיק מאחת מעילות הסגירה או להגיש כתב אישום. במקרים מסוימים ובהתאם לנסיבותיו של התיק, תיק חקירה יכול להיסגר גם על ידי היחידה החוקרת (משטרת ישראל או יחידה חוקרת אחרת).
איך ניתן לסגור תיק חקירה?
פניה אל עורך דין פלילי מומחה, בשלב מוקדם ככל הניתן, מגדילה באופן משמעותי את הסיכוי שתיק חקירה נגד חשוד ייסגר. ניסיוננו המקצועי מלמד שבאמצעות ייעוץ משפטי נכון ובאמצעות הקפדה על שמירת הזכויות העומדות לנחקר בשלב החקירה, ניתן במקרים רבים למנוע הגשת כתבי אישום ולהוביל לסגירת התיק נגד החשוד. דרך חשובה נוספת להביא לסגירת התיק מלבד התנהלות חכמה בשלב החקירה ושמירת זכויותיו של הנחקר, היא באמצעות הליך של שימוע לפני הגשת כתב אישום. בהליך זה, אשר מתקיים בתיקים רבים, עורך הדין הפלילי של החשוד יכול לשכנע את רשות התביעה שאליה הגיע תיק החקירה, כי חומר הראיות ושיקולים נוספים ובכלל זה נסיבותיו האישיות של החשוד, מצדיקים את סגירת התיק ללא הגשת כתב אישום נגד החשוד.
מחיקת רישום משטרתי – האם הדבר אפשרי?
רישום משטרתי מהווה כתם המתלווה למי שנפתח נגדו תיק חקירה בעבר בכל מקום אליו הוא הולך, והוא עלול לגרום לפגיעות רבות באורח חייו, וביניהן – פגיעה אישית, חברתית, כלכלית ותעסוקתית, אולם חשוב לדעת כי למרבה המזל, רישומים משטרתיים רבים ניתנים למחיקה!
פניה לעורך דין בעל מומחיות והצלחות במחיקה של רישום משטרתי היא הדרך הנכונה לבחון את הסיכוי למחיקת רישום משטרתי. עורך דין פלילי מומחה במחיקת רישום משטרתי יידע איזו בקשה יש להגיש בעניינכם על מנת להשיג את התוצאה הרצויה של מחיקת הרישום המשטרתי, הוא זה שינחה אתכם מהם המסמכים שאותם כדאי לצרף לבקשה, והוא גם זה שיהיה בקשר עם הגורמים הרלוונטיים ברשויות האכיפה על מנת לקדם את הטיפול בבקשה, ככל הניתן.