המסחר במטבעות וירטואליים
בשנים האחרונות השימוש במטבעות וירטואליים (אמצעים אלקטרונים מבוזרים הידועים גם בשם "מטבעות קריפטוגרפים") ובעיקר במטבעות הוירטואליים ביטקוין (Bitcoin), את'ר (Ether), ליטקוין (Litecoin) ואיאוס (EOS), הפך לפופולארי.
המסחר במטבעות וירטואליים מבוסס על טכנולוגיה של התקשרות ישירה בין הצדדים לעסקה, המנוהלת ברשת תקשורת מסוג עמית לעמית (Peer to Peer), ומאופיין בתנודתיות רבה על רקע שינויי השער הרבים שמלווים את המטבעות הוירטואליים מאז היוסדם.
האם מטבעות וירטואליים הם מטבע" או "נכס"?
עם התעצמות השימוש והמסחר במטבעות וירטואליים, רשות המיסים נדרשה לשאלה האם המטבעות הוירטואליים הם בגדר "מטבע" או שמא הם בגדר "נכס" אחר.
לשאלה זו יש השלכות מיסויות שכן אם המטבע הווירטואלי מסווג כ"מטבע" הרי שבהתאם לסעיפים שונים בפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 ולתנאים הקבועים בהם, הפרשי הצמדה הנובעים משינויים בשער המטבע פטורים מס.
לעומת זאת, אם המטבע הווירטואלי מסווג כ"נכס" (המוגדר בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה כ"כל רכוש, בין מקרקעין ובין מיטלטלין, וכן כל זכות או טובת הנאה ראויות או מוחזקות, והכל בין שהם בישראל ובין שהם מחוץ לישראל"), הרי שמכירת מטבע וירטואלי תמוסה כמכירת נכס ותחויב במס רווח הון בהתאם לשיעורי המס הקבועים בפרק ה לפקודת מס הכנסה.
רשות המיסים פרסמה בתחילת שנת 2018 חוזר שכותרתו "חוזר מס הכנסה מספר 05/2018 – רשות המסים בנושא: מיסוי פעילות באמצעי תשלום מבוזר (המכונים: 'מטבעות וירטואלים')".
במסגרת חוזר זה, הבהירה רשות המיסים את עמדתה כי המטבעות הווירטואליים אינם בגדר "מטבע" או "מטבע חוץ" וכי הם מהווים לשיטתה "נכס", כהגדרתו בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה, ובהתאם לכך הרווחים ממכירת מטבעות וירטואליים מחויבים במס רווח הון.
רשות המיסים הוסיפה והבהירה במסגרת סעיף 3.1.4 לחוזר כי אדם שהכנסותיו ממסחר במטבעות וירטואליים מגיעות לכדי עסק, הכנסותיו יסווגו כהכנסה פירותית ויחולו עליה שיעורי המס הקבועים בסעיפים 121 או 126 לפקודת מס הכנסה (ובנוסף תחולנה הוראות חוק מע"מ).
עמדת הרשות לפיה המטבעות הוירטואליים הם בגדר "נכס" שמכירתו מחויבת במס רווח הון התקבלה בפסק דין של בית המשפט המחוזי מרכז-לוד שניתן ביום 19.5.2019 על ידי כבוד השופט שמואל בורנשטיין (ע"מ 11503-05-16 קופל נ' פקיד שומה רחובות).
בית המשפט המחוזי מרכז הבהיר כי זוהי מסקנתו נכון לעת הזו אך ייתכן כי בעתיד יחול מפנה כלכלי ו/או משפטי שיביא לכך כי הביטקוין או מטבע וירטואלי אחר יהפוך ל"מטבע".
הליכי חקירה והליכי משפט פלילי בגין מסחר בביטקוין ובמטבעות וירטואליים אחרים
על רקע עמדת רשות המיסים ופרקליטות המדינה כי המסחר בביטקוין ובמטבעות וירטואליים נוספים הוא מסחר המחייב בדיווח ובתשלום מס רווח הון, החלו רשות המיסים ורשויות אכיפת החוק בתקופה האחרונה לנקוט בפעולות שונות כדי לאתר ישראלים הסוחרים במטבעות וירטואליים, לחקור אותם באזהרה בחשד לביצוע עבירות מס ובמקרים מסוימים גם בחשד לעבירות הלבנת הון, ואף להעמידם לדין פלילי.
בכל מקרה של חקירה או כתב אישום בגין מסחר או פעילות אחרת במטבעות וירטואליים, מומלץ לפנות לעורך דין פלילי בעל מומחיות בתחום פעילות ייחודי זה המצריך ידע ומומחיות ספציפיים על מנת שילווה אתכם בהליך ויסייע לכם להשיג את התוצאה הטובה ביותר.
בנוסף, במקרים רבים מומלץ לפעול מבעוד מעוד להסדיר את הנדרש מול רשות המיסים במסגרת הליך גילוי מרצון עוד בטרם החלה חקירה או בירור בעניין. גם במקרים אלה חשוב להסתייע בעורך דין פלילי בעל מומחיות וניסיון בהליכי גילוי מרצון.
למשרדנו ניסיון רב והצלחות מרשימות בייצוג לקוחות הפועלים בשוק המטבעות הוירטואליים בהליכי חקירה, הליכי גילוי מרצון והליכים נוספים.
למידע נוסף וייעוץ התקשרו 03-9158500 או פנו אלינו